Вести
20.05.2019.

Одржана Светска конференција уније тржница у Београду

Светска конференција уније тржница (WUWM - World Union of Wholesale Markets), чији је домаћин ЈКП „Градске пијаце“ по први пут одржана је у Београду, 15.,16. и 17. маја у хотелу Метропол. Конференцији је присуствовало преко 150 делегата са пет континената из више од 30 земаља, међу којима су Шведска, Италија, Шпанија, Холандија, Француска, Пољска, Грчка, Кина, Америка, Индија, Аргентина, Мексико и многе друге.

Конференција је отворена поздравним говорима кинеског делегата и председника удружења WUWM Зенгјун Ма и директора ЈКП „Градске пијаце“ Бојана Бајагића, који се том приликом захвалио удружењу на указаном поверењу и исказао задовољство, јер је Београд домаћин тако значајне светске конференције која је окренута ка будућности и која кроз размену искустава и знања утиче на развој пословања у пијачној делатности.

Одржавање овог скупа доприноси да се Београд и Србија представе и позиционирају као места где се производи здрава храна која ће постати препознатљива на иностраном тржишту, даљем развоју привреде, пољопривреде, туризма, као и осталих ресурса које нуди наша земља. Од изузетне важности је и представљање улоге пијаца као јединих и незаобилазних места снабдевања висококвалитетном храном, као и сусрета правих пољопривредних произвођача и купаца. – изјавио је Бојан Бајагић.

Главна тема конференције била је „Изазови у ланцу снабдевања свежом храном“, а одржане су пленарне дискусије које су покриле различите сегменте, од ефеката тренутних пољопривредних политика на модерним тржиштима хране, преко отежавајуће технологије до утицаја на стратегије тржишта хране. Такође, на самој конференцији презентована је и изградња најмодерније пијаце у југоисточној Европи – пијаце Палилула.

Делегати су били у прилици да посете неколико београдских пијаца, међу којима је и  пијаца Палилула, Земун, затим Велетржницу, као и један од највећих и најпопуларнијих музичко-гастрономских фестивала, Београдски ноћни маркет.